Eski Türk filmlerini izlerken çoğumuzun içine bir huzur dolar. Çünkü onlar bizdendir, bizlerin hikayelerini anlatır. Kendimizden bir parça bulduğumuz için severiz eski Türk filmlerini. 60’lı, 70’li, 80’li yılların vazgeçilmez yönetmenlerinden Zeki Okten, Ertem Eğilmez, Orhan Aksoy, Sinan Çetin, Nesli Çölgeçen’in sinemamızdaki emekleri büyüktür. Bir diğer sinemamızın emektarı usta yönetmen Atıf Yılmaz’ın yarattığı eserler ise göz ardı edilemez. Yıllarca yarattığı hikayelerle kimi zaman güldürdü kime zaman üzdü. Usta yönetmen Atıf Yılmaz 81 yıllık ömrüne 100’den fazla film sığdırabilmiş bir efsane. Sizler için neşeli günlerimizin yaratıcılarından Atıf Yılmaz’ın hayatını ve sevilen filmlerini yazdık.

Dünya sanatı üzerine, kendine özgün kültür birikimimizle bir taş da biz ilave edemiyorsak, ‘sinema evrensel bir sanattır, evrensel sanat yapıyoruz’ sözlerinin bana, fazla geçerliliği olmayan, boş laflar gibi geldiğini burada söylemeliyim.
Söylemek Güzeldir
Atıf Yılmaz hayatı
Türk sinemasının en çalışkan isimlerinden biri Atıf Yılmaz. Yıllarca 100’den fazla filmi yönetti ve yazdı. Her zaman toplumun üzüntülerini ve mutluluklarını en saf halinde kameraya yansıtabildi. 50’li yıllardan itibaren Türk sinemasının her döneminde etkin olan Atıf Yılmaz; Türkan Şoray, Şener Şen, Kemal Sunal, Hülya Koçyiğit ve Müjde Ar gibi başarılı oyuncularla çalıştı. Usta yönetmenin Selvi Boylum Al Yazmalım, Hayallarim, Aşkım ve Sen, Adı Vasfiye, Şekerpare, Keşanlı Ali Destanı ve Eğreti Gelin sevilen filmlerinden sadece birkaçıdır.

9 Aralık 1925‘de Mersin‘de dünyaya geldi. İlk ve ortaöğrenimini Mersin’de tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenim gördü. Daha sonra Güzel Sanatlar Akademisinin Resim Bölümü’ne giren Yılmaz, mezuniyetinin ardından bir süre film eleştirmeni, ressam ve senaryo yazarı olarak çalıştı. Afiş tasarımları da yapan Yılmaz iki filmde yönetmen yardımcılığı yaparak sinema kariyerine adım attı. Semih Evin‘in asistanıydı. Mezarımı Taştan Oyun isimli filmi Hüseyin Peyda ile birlikte yönetti.

Yılmaz, ilk filmi Kanlı Feryat için kamera arkasına geçtiğinde tarih 1951‘di. Orhan Günşiray‘la birlikte Yerli Film adındaki prodüksiyon firmasını kurduktan sonra film çalışmalarına hız veren Yılmaz, çeşitli sinema derneklerinde ve sendikalarında da görev aldı. Yerli Film kapandıktan sonra 1980‘de Ömer Kavur ve Yavuz Özkan ile birlikte ADAF’ı kuran Yılmaz, bu şirket dağıldıktan sonra, kendi adına bir yayımevi açtı.

Nurhan Nur, Ayse Şasa ve Deniz Türkali‘yle olmak üzere 3 evlilik yapmış olan yönetmenin, 114 filmi, 37 senaryosu ve 12 prodüksiyonu bulunmaktadır. Usta yönetmenin başarıyla dolu hayatı 5 Mayıs 2006‘da sona ermiştir. Ölümü tüm Türkiye‘de büyük acıya neden olmuştur.
En Sevilen Filmleri
Ah Güzel İstanbul (1966)
Haşmet, soylu ve zengin bir aileden gelmektedir. Fakat yıllarca düzene ayak uydurmaz. Ailesinin bütün mirasını satar. Fakat babasından kalan yalıya bir türlü kıyamaz. Haşmetin bu süreçte tek meşgalesi sokak fotoğrafçılığıdır. Birgün köyden ünlü olmak için kaçan Ayşe ile tanışır. Ve ona evini açar. Haşmet, zaman içinde Ayşe’ye hisler besler. Fakat Ayşe istediğini bulmuştur ve Haşmet’i öylece bırakır.
Sadri Alışık, Ahmet Boyacıoğlu, Ayla Algan, Erdal Özyağcılar’ın oyuncu kadrosunda yer aldığı İstanbul’un o zamanlarını anlatan filmin yönetmenliğini Atıf Yılmaz üstlenmiştir.
Köroğlu (1968)
Film tarihte cesareti ve yiğitliği ile bilinen Köroğlu’nun yaşadığı olayları konu ediniyor. Köroğlu, babasının intikamını almak için önceden Bey’e sunulan fakat beğenilmeyen beyaz atı ile yollara düşer. Ve ardı arkası kesilmeyecek maceraların ortasına atılır.
Tarihi bir macera filmi olan Köroğlu’nun baş rollerinde Cüneyt Arkın ve Fatma Girik yer almaktadır. Filmin yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz üstlenmiştir.
Battal Gazi Destanı (1971)
Battal Gazi Destanı, Malatya serdarı olan babasının intikamı peşinde koşan Battal Gazi’nin yaşadığı olayları konu ediniyor. Filmde babasının katillerinin izinden gidip onlarla mücadele eden Battal Gazi’nin macera ve aşk konulu hikâyesini anlatmaktadır.
Atıf Yılmaz 1971 yapımı bu filmde yönetmelik yapmıştır. Cüneyt Arkın ilk kez bu film ile Battal Gazi rolünü canlandırmıştır. Özdemir Arıtan’a ait olan romandan uyarlanan filmin senaryosunu Atıf Yılmaz ve eşi Ayşe Şasa birlikte hazırlamıştır.
Salako (1974)
Köyde ağanın emrinde çalışan saf oğlan Salako, ağanın kızı Emine’ye aşıktır. Emine ise yıllar önc kendisine mendil bırakan eşkıya Hamido’yu sevmektir. Bir gün Emine, babasının onu evlendireceğini öğrenir ve Salako’yu kandırıp onunla birlikte kaçar. Bu süreçte Emine’nin babası ve tanıdıkları onların peşine düşer.
1974 yapımı bu komedi- macere filminde yönetmenlik Atıf Yılmaz’a aitken senaristlerden biri de Ertem Eğilmezdir. Aynı zamanda Kemal Sunal, İhsan Yüce, Meral Zeren gibi usta oyuncular baş rolde yer almaktadırlar.
Selvi Boylum Al Yazmalım (1977)
‘sevgi neydi, sevgi emekti…’
Efsanevi Kırgız Türk’ü yazarı Cengiz Aytmatov’un Kırmız Eşarp adlı romanından uyarlanan eser, sevgiyi en iyi anlatan kült filmlerden biridir.
İlyas ile Asya birbirlerine kör kütük aşıktırlar. Aralarındaki destansı aşk ne yazık ki mutsuz son ile sonuçlanır. İlyas, Asya’yı aldatmıştır. Hayattaki en çok değer verdiği şey kamyonu ‘Arkadaş’ olan İlyas’ın geçimsiz tavırlarının üzerine bu ihanet de eklendiğinde Asya evini terk eder. Asya, tek oğlu Samet ile birlikte çaresizce yalnız kalmıştır. Daha sonra karşısına Cemşit adında iyi niyetli bir adam çıkar. Cemşit, Asya ve oğluna evini açar. Artık bir aile olmuşlardır. İlyas yıllar sonra geri döndüğünde ise hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.
Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin’in oyuncu kadrosunda yer aldığı filmin yönetmenliği ise Atıf Yılmaz’a aittir.
Kibar Feyzo (1978)
Feyzo, askerden döner dönmez ilk aşkı ve yıllardır sevdiği kadın olan Gülo’yu babasından isteyecektir. Gülo köyün ağası Maho Ağa’nın kızıdır ve Maho Ağa kızını en çok başlık parası verenle evlendirecektir. Bu aşamada Feyzo’nun rakibi Bilo’dur. Ancak türlü taktiklerle kızı almayı başaran Feyzo, başlık parasının yarısını verir. Diğer yarısı ise Ağa’ya yaptığı senetlerle ödenecektir. Eğer Feyzo senetleri ödemede başarısız olursa Ağa, kızını geri alacağını söyler. Korkuya kapılan Feyzo parayı denkleştirebilmek için büyük şehre göçer. Burada gördüğü medeni yaşam Feyzo’yu değiştirecek, köye döndüğünde birçok şeyi düzenleyip değiştirmesini sağlayacaktır.
Ne Olacak Şimdi (1979)
Atıf Yılmaz tarafından yazılıp yönetilen filmin oyuncu kadrosunda Perran Kutman, Adile Naşit, Nevra Serezli, Levent Kırca ve Şener Şen gibi usta oyuncular yer alıyor.
Uzun süredir evli olan Nuran ve Şakir İstanbul’a taşınırlar. Ancak bu büyük şehirde işler beklendiği gibi gitmez. Şakir burada bambaşka bir adama dönüşür ve türlü çapkınlıklarıyla karısını aldatmaya başlar. Bu tavra daha fazla dayanamayan Nuran boşanmaya karar verir. Davanın haberini alan Şakir de kendisine avukat tutar. Böylece buluşan iki avukat Özden ve Orhan beklenmedik bir şekilde birbirlerine aşık olurlar ve böylece tüm hikaye karakterlerini içine alan trajikomik olaylar yaşanmaya başlar.
Şekerpare (1983)
Osmanlı Dönemi’nde komiserlik yapan Ziver Bey, halk tarafından pek de sevilmeyen çıkarcı bir memurdur. Talep ettiği yüksek haraçlarla çevresini isyana sürükleyen Ziver Bey, Cumali isimli bir bekçinin çalıştığı karakola tayin olmasıyla ve özel hayatındaki aksaklıklar nedeniyle zor zamanlar yaşamaya başlar. Cumali semtteki sosyal yaşamı düzene sokmaya kararlıdır. Cumali semtteki genelevde çalışan Şekerpare’ye umutsuzca vurulur. Ancak Şekerpare’nin gönlü Ziver Bey’dedir. Bu aşk üçgeni içerisindeki karmaşalar sonucu genelevi ve semti hareketli zamanlar beklemektedir.
Bütün filmleri:
2004 Eğreti Gelin
1999 Eylül Fırtınası
1997 Nihavend Mucize
1995 Yer Çekimli Aşklar
1994 Gece, Melek ve Bizim Çocuklar
1992 Düş Gezginleri
1990 Berdel
1990 Bekle Dedim Gölgeye
1989 Ölü Bir Deniz
1988 Arkadaşım Şeytan
1987 Kadının Adı Yok
1987 Hayallerim Aşkım ve Sen
1986 Asiye Nasıl Kurtulur
1986 Değirmen
1986 Aaahh Belinda
1985 Dul Bir Kadın
1985 Amansız Yol
1985 Körebe
1985 Adı Vasfiye
1984 Dağınık Yatak
1984 Bir Yudum Sevgi
1983 Seni Seviyorum
1983 Şekerpare
1982 Dolap Beygiri
1982 Mine
1981 Deli Kan
1980 Talihli Amele
1980 Zübük
1979 Adak
Ödülleri
1965 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yönetmen Ödülü, Keşanlı Ali Destanı
1965 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi 2. Film Ödülü, Keşanlı Ali Destanı
1966 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi 2. Film Ödülü, Toprağın Kanı
1966 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi 3. Film Ödülü, Muradın Türküsü
1968 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi 3. Film Ödülü, Ölüm Tarlası
1972 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi 1. Film Ödülü, Zulüm
1972 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yönetmen Ödülü, Zulüm
13. Antalya Film Şenliği, 1976 – En İyi Yönetmen Deli Yusuf
15. Antalya Film Şenliği, 1978 – En İyi Yönetmen Selvi Boylum Al Yazmalım
21. Antalya Film Şenliği, 1984 – En İyi Film Bir Yudum Sevgi
4. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri, 1985 – En İyi Türk Filmi Bir Yudum Sevgi
23. Antalya Film Şenliği, 1986 – En İyi Yönetmen Bir Yudum Sevgi
En İyi 3. Film, Adı Vasfiye – En İyi Yönetmen Aaahh Belinda
5. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri, 1986 – En İyi Türk Filmi Adı Vasfiye
24. Antalya Film Şenliği, 1987 – En İyi 3. Film Hayallerim, Aşkım Ve Sen
Gazeteciler Cemiyeti Türk Film Festivali, 1959 – En Başarılı Rejisör Bu Vatanın Çocukları
10. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 1991 – Onur Ödülü
Valensiya Film Festivali, 1991 – En İyi Film Berdel
6. Altın Koza Film Festivali, 1992 – En İyi 2.
Film Berdel33. Antalya Film Şenliği, 1996 – Yaşam Boyu Onur Ödülü
Atıf Yılmaz’ın diğer filmleri için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. https://www.sinemalar.com/filmleri/29705/atif-yilmaz Türk sineması hakkınd