Mashrou’ Leila, yani ülkesi Lübnan’ın en çok tanınan, en ses getiren ve en farklı indie rock grubu. Beyrutlu grubu farklı kılan şeylerden en önemlisi yarattığı topluluk ve çıkarttıkları büyük ses. Özellikle Orta Doğu’da sesi olmayan birçok azınlığa ve topluluğa sanatıyla ses olan Mashrou’ Leila, konserlerinde ve şarkılarında verdiği mesajlarla da varlığı olan bir grup.
Grup 2008’de Lübnan’da iç savaş dönemi ve politik buhran sürerken Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde verilen bir el ilanı ile kuruldu, ilk kurulduğu dönemde de sanatıyla vermek istedikleri mesajlar yüzünden daha çok underground olarak görüldü. Tıpkı doğdukları şehir Beyrut gibi oldukça kozmopolit ve çok renkli bir grup. Şarkılarında ve öne çıktıkları her alanda azınlıklara, LGBTI+ üyelerine, dininden ve ırkından dolayı her türlü zorbalığa uğramış kitlelere seslenen Mashrou’ Leila bunu yaparken coğrafyalarıyla alakalı olan her önyargıyı yıkıyor ve çok farklı bir metafor yaratıyor. İşte bu yüzden rengarenk sınırları olmayan bir kültür oluşturmuşlardır.
Şıklığı ve karizmasıyla Mashrou’ Leila
Grup şu anda 4 kişiden oluşuyor; solistliği Hamed Sinno üstlenirken, kemanda Haig Papazian, davulda Carl Gerges ve gitarda da Firas Abou Fakher yer alıyor. Birbirleriyle uyumları ve yarattıkları kimlikleriyle çok cesur ve özgünler. Arap ve Orta Doğu kültüründe çok alışık olunmayan kıyafetleri ve tarzları ile her zaman sansasyon yaratıyorlar.

Yaptıkları müziğe gelecek olursak, Hamed Sinno’nun özel sesi ve yazdıkları özel satirik sözler onları çok güzel kılıyor. Müziklerinde hem Doğu kültüründen hem de Batı kültüründen izler duymak mümkün. Deyim yerindeyse bazen göbek atacağınız bazen de sizi zihinsel bir yolculuğa çıkaracak şarkıları var. Müziklerinde synth-pop, indie-rock, punk izleri ve esinleri görmek mümkün. Onları güzel kılan da hepsini bir potada eritip önümüze sunmaları.
2017 Kahire Konseri ve Sarah Hegazy
Grubun konserlerine ayrı bir parantez açmak gerek, Kahire’den Paris’e onlarca ülke ve coğrafyada seslerini duyuran Mashrou’ Leila 2018 yılında İstanbul’da da konser vermişti. Grup bazı ülkelerde sansüre ve baskıya uğradığı için konser veremiyor. Yasaklı olduğu ülkeler bile var, bu konuda Mısır’daki 2017 konserine değinmeden olmaz.
Kahire’de 2017 yılında ilk defa konser vermek üzere gelen Mashrou’ Leila’nın konserine çok üzücü ve politik bir olay damga vurmuştu. Konserde hayranları tarafından gökkuşağı bayrağı açıldı ve konser bitirilip 57 kişi bu sebepten ötürü tutuklandı. Mashrou’ Leila’nın ise ülkede konser vermesi yasaklandı. Tutuklananlardan ve bayrak açanlardan birisi olan LGBTI+ aktivisti Sarah Hegazy, aylarca işkence gördü ve hapiste kaldı. Serbest kaldıktan sonra Kanada’ya yerleşen ve yaşadıklarını her fırsatta dile getiren, sesini çıkartamayanlara ses olmak için çabalayan Sarah maalesef geçen sene yaşamına son verdi.

10. yıla özel ‘The Beirut School’
Grup şimdiye kadar tam 5 albüm çıkarttı, son albümleri ”The Beirut School” 10.yıllarına özel çıkarttıkları ve kendilerince en iyi şarkılarının olduğu bir derleme albümü. Grubu yeni dinleyecekler için önereceğimiz bir albüm. Grup aynı zamanda geçtiğimiz yıl GQ Middle East dergisinin kapağında yer aldı ve GQ ile epey eğlenceli bir video ve röportaj yaptılar.
Size elimizden geldiğince bu özel ve farklı grubu tanıtmaya çalıştık. Mashrou’ Leila yarattığı bu hareket, enerji ve toplulukla adlarından oldukça söz ettirecek gibi görünüyor. Güçlü, özgün ve satirik sesleriyle Mashrou’ Leila bizlere gerçek bir sanat sunuyor.